1262330283 nagykep

A A A

Ecseg Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, melynek célja az Idősek Otthona épületének primerenergia igényének csökkentése, energetikai jellemzőinek javítása, károsanyag-kibocsátásának csökkentése, valamint megújuló energia alapú rendszer és költséghatékony megoldások alkalmazása.

A projekt során Ecseg Községben a Béke út 66. szám alatt található önkormányzati tulajdonú Idősek Otthona épületének fejlesztésére kerül sor, melynek energetikai jellemzői messze elmaradnak a jelenleg hatályos követelményektől, a korszerűnek tekintett színvonaltól. Az energiaellátó rendszerek elavultak, a nyílászárók jellemzően kapcsolt gerébtokos keretezésű, fa keretszerkezetű ablakok. A fűtési energiát gázkazán biztosítja, a hőleadás lapradiátorokon keresztül történik, a használati meleg vizet pedig elektromos bojler állítja elő.

Ebből adódóan az épületek energiaigénye jelentős költséget okoz az önkormányzatnak, mely jelen fejlesztés eredményeképpen költséghatékonyan csökkenthető.

Az energetikai korszerűsítés keretében megtörténik az épületek utólagos külső oldali hőszigetelése és a meglévő homlokzati nyílászárók cseréje. Megvalósul az épületben található korszerűtlen, állandó hőmérsékletű gázkazán cseréje kondenzációs gázkazánra, automatikával programozható fűtésszabályozással ellátva, valamint a teljesítmény és a hőigény pontatlansága miatti veszteségek csökkentése érdekében termosztatikus radiátorszelepek beszerelése is. Sor kerül továbbá az épület projektarányos akadálymentesítésére is.

A létesítmény energetikai korszerűsítése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését fogja eredményezni, ami nemcsak az önkormányzatnak jelent megtakarítást, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös.

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 20.153.450 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-3.2.1-16-NG1-2017-00066 azonosító számú pályázat keretében. A megvalósítás tervezett időtartama: 2018.06.01. - 2020.04.30.

euidosekotthona